...
Dage
Timer
Minutter
sekunder

DM I BÅLMAD

om DM i bålmad

DM I BÅLMAD – ANTÆNDT AF:

Der venter med garanti en stor oplevelse for publikum, når kokkekonkurrencen skydes i gang – i 2026 for anden gang som et Danmarksmesterskab i bålmadlavning.

Som gæster på festivalen, kan I se med fra forreste parket, når 4 af Danmarks mest talentfulde og passionerede kokke, ved hjælp af egnsunikke råvarer, kreerer spektakulære menuer over bål i jagten på flotte præmier og titlen som vinder af DM i Bålmad 2026.

Deltagerne i konkurrencen skal servere en hovedret, der bliver bedømt af en madfaglig dommerjury ud fra et pointsystem, som fokuserer på fem kriterier; anvendelse af lokale ingredienser, bålteknik, håndværk, kreativitet samt smag og præsentation.

Med Michael Museth – kendt fra Folkets Madshus og TV2’s Go’ Morgen Danmark – som moderator for konkurrencen – er der garanti for god underholdning, spændende anekdoter og kyndig kommentering af begivenhedernes gang på scenen.

præmier

1. præmie: DKK 15.000
2. – 4. præmie: DKK 2.500

Vinderen af DM i Bålmad præmieres herudover med trofæ til evig eje skabt af Finn Møller, Møller i Mejeriet

Alle deltagere i DM i Bålmad modtager officielt diplom og overtager anvendt Bon-fire udstyr efter konkurrencen.

DOMMERPANEL

Det madfaglige dommerpanel består af: 

Judith
Kyst

Direktør for Madkulturen

Kasper mark schou

Kok og vinder af DM i Bålmad 2024

Nikolaj
Kirk

TV-vært og kogebogsforfatter

Thomas Castberg

Kok og dommer i Masterchef Danmark

Moderator

Michael Museth

Stifter af Folkets Madhus og kok på TV2

TIDSPLAN

DM i Bålmad gennemføres efter følgende tidsplan:

10:00: Adgang til køkkentelt for deltagere og gennemgang af køkkenstationer

11:00: Officiel præsentation og start på DM i Bålmad kokkekonkurrence

11:15: De 4 deltagere sættes i gang med 15 min. mellemrum

14:00: Afslutning på konkurrencen

14:30: Officiel kåring af vinderen af DM i Bålmad 2025


Forbehold for ændringer:

Som led i en fortsat udvikling af DM i Bålmad, tages der forbehold for evt. ændringer i det oplyste konkurrencereglement og program.

Vinderret

Grillet græskar

  • Med kombucha og honning-teriyaki
  • Serveret med grillet flerårig kål
  • Kålen er marineret i citron og rapsolie, karamelliseret længe på risten og penslet

 

Sauce

  • På slåenvin og kombucha
  • Med løg bagt i gløderne
  • Grillede brombær og hyldebær
  • Smagt til med lokal gin og tang

 

Kartoffel bagt i gløderne

  • Med cremefraiche og skovmærke
  • Ristede brændenældefrø
  • Toppet med en lokal tør ost

 

Svine­kotelet

  • Med brændenældefrø
  • Grillet og penslet med smør
  • Røget over gløder og vilde urter

konkurrenceregler

Konkurrencedeltagerne i årets DM i Bålmad konkurrerer på følgende præmis:
Deltagerne skal skabe en grillhovedret, indeholdende elementer fra naturen i Destination Sjælland.

Hovedretten består af 6 anretninger til hhv. dommere (4 serveringer), skueret og fotoret.

Deltagerne får stillet et råvarebord til rådighed med  premium Sashi-udskæringer fra JN MEAT samt grøntsager og specialiteter fra udvalgte lokale producenter i Sjællands Spisekammer. Der vil desuden være et udvalg af mejeri og kolonialvarer tilgængeligt.

Råvarebordets hovedelementer afsløres ca. 4 uger før konkurrencen afholdes.

Deltagerne i kokkekonkurrencen bedømmes af dommerpanelet ud fra følgende kriterier:

  • Smag (1-20)
  • Bålteknik (1-20)
  • Håndværk (1-20)
  • Kreativitet (1-20)
  • Præsentation (1-20)

Deltageren som opnår den højeste samlede pointscore vinder DM i Bålmad.

Konkurrencen gennemføres ved hjælp af udstyr som stilles til rådighed af Bon-fire og ingen andre varmekilder må anvendes. Alt varmt skal tilberedes over bål.

Der vil være strøm tilstede i teltet og deltagerne må gerne medbringe køkkenudstyr, der bruger strøm. I bedømmelsen vil der dog være øget fokus på håndværk og bålteknik.

Deltagerne må ikke medbringe egne elementer på dagen – alt skal laves fra råvarebordet.

Deltagerne skal medbringe det udstyr, de vil bruge under konkurrence, så som spækbrædder, knive etc.

Deltagerne i DM i Bålmad har 120 min. til rådighed og assisteres af hver sin kokkeelev fra ZBC Kokke- og Tjenerskole – fødevareuddannelser i Slagelse.

DELTAGELSE

DM i Bålmad er åben for deltagere med kokkefaglig baggrund og medvirken er baseret på personlig deltagelse.

Har du kvalifikationerne og interesse i deltagelse, skal du sende en motiveret ansøgning til Destination Sjælland på info@desj.dk med en kort historie om dig selv, dine erfaringer og hvad du tænker, bringer dig i spil som kandidat til konkurrencen.

Sidste frist for ansøgning om deltagelse i DM i Bålmad 2026 oplyses primo 2026.

Vil du være med som kok i Food On Fire?

Bjarke B Graversen

Jeg hedder Bjarke Benné Graversen, arbejder som kok på Sinatur Hotel Haraldskær.

Ved siden af driver jeg Bjarkes Vilde Mad, hvor jeg arrangerer sanketure med fokus på at finde, forstå og bruge vilde urter i madlavningen. Allerede som barn elskede jeg at lave bål, og i mine voksne år har jeg især fokuseret på at udforske madlavning over åben ild mee de vilde urter i fokus. For mig er bålmad ikke bare madlavning – det er der, hvor natur, smag og hygge mødes.

Jeg glæder mig allermest til at tilberede fantastiske råvarer og vilde urter over bål og kreere noget nyt og spændende i selskab med andre dygtige bålmadsentusiaster.

Christian Glasdam

Mit navn er Christian Glasdam, jeg er 27 år, uddannet kok og arbejder på Gl. Brydegaard på Helnæs, hvor jeg finder inspiration både i køkkenet og i den rå, vilde natur.

Jeg brænder for at kombinere gastronomi med den natur, der er omkring os, og uanset om det er over åben ild eller ved komfuret, elsker jeg at eksperimentere med smage og teknikker for at skabe madoplevelser, der virkelig overrasker, begejstrer og fortæller en stærk historie. Denne passion og kærlighed til naturens råvarer tager jeg nu med til DM i Bålmad.

Jeg kan næsten ikke vente med at vise, hvordan bålmad kan forene naturens rå kraft med gastronomiens finesse! Det bliver fantastisk at mærke stemningen og varmen fra bålet, konkurrere mod andre madglade ildsjæle – og ikke mindst at repræsentere Fyn med stolthed og en stærk vilje til at imponere.

Hans Ole Rasksen

Jeg hedder Hans Ole Rasksen

Jeg er LYV OG 20 ÅR ung ( dåbsattesten siger det er 46 solhverv men drengerøven inden i siger se starten af teksten.)

Til daglig arbejder jeg med unge i køkkenet på FGU Fyn Nyborg, og prøver at hjælpe dem med at finde deres vej i livet.

Der ud over laver jeg lidt mad over bål med en god legekammerat i hans firma Over Ild, kort fortalt handler det om naturformidling,  sanke med omtanke og bruge naturen på en go måde.

Også er jeg Jæger ( lærling ) mandehørm og frisk luft på højt niveau.

Jeg er nok mere spændt på hvordan jeg takler dagen og kommer der mon nye legekammerater, jeg glæder mig faktisk bare rigtig meget, som udgangspunkt tænker jeg det bliver en go dag.

Tenna Corvinius

Mit navn er Tenna Corvinius, jeg er 36 år og bosat i Slagelse.

Jeg elsker at lave mad til folk som jeg kan se sætter pris på det. Jeg er et meget social menneske, der bruger en del tid på venner og familie. Derudover dyrker jeg lidt fodbold og floorball. 

Jeg glæder mig til at mærke hele stemningen omkring konkurrencen – det lille kick, der kommer, når tiden er knap og man skal yde sit bedste.

Jeg ser frem til at arbejde med lækre råvare over åben ild, lade kreativiteten få frit spil og ikke mindst, at møde de andre deltagere.  

EVENTYRSPORT

Mød outdoorkæden Eventyrsport. På deres stand kan du lave toast på bålet, smage en god kop kaffe brygget på bålet og deltage i konkurrencen med mulighed for at vinde lækkert båludstyr. Hos Eventyrsport finder du også forskelligt udstyr og grej, der kan købes til en fantastisk dag omkring bålet hjemme i haven. 

Læs mere om Eventyrsport 

HVOR: • Eventyrsport

HVORNÅR: • Hele dagen

Båltalk med lene beier

Tema: Bålets betydning

Lene Beier møder Eskild Vagn Olsen, direktør for Museum Vestsjælland 

Med Lene Beier som moderator, bliver FOOD ON FIRE rammen for en række live-samtaler, der sætter ild og bålmadlavning i centrum. Vi har til formålet inviteret inspirerende profiler, meningsdannere og innovative iværksættere til at dele deres viden og bud med os på forskellige spørgsmål og temaer.

I dagens fjerde og sidste båltalk, taler Lene Beier med Eskild Vagn Olsen fra Museum Vestsjælland, som sætter bålet i et historisk perspektiv og giver sit bud på, hvad bålet gør for vores madkultur.

HVOR: sceneteltet

HVORNÅR: • 18:00 – 18:20

Båltalk med lene beier

Tema: Alene i vildmarken

Lene Beier møder Sanne Larsen og Jon Lindberg, tidligere deltagere i Alene i Vildmarken

Med Lene Beier som moderator, bliver FOOD ON FIRE rammen for en række live-samtaler, der sætter ild og bålmadlavning i centrum. Vi har til formålet inviteret inspirerende profiler, meningsdannere og innovative iværksættere til at dele deres viden og bud med os på forskellige spørgsmål og temaer.

I dagens tredje båltalk møder Lene Beier to TV-personligheder kendt fra Alene i Vildmarken på DR, nemlig Jon Lindberg (vinder i 2017 og forfatter til Bålkogebogen) og soranske Sanne Larsen (deltager i 2017 og 2023) til en spændende snak om både livet og madlavning i vildmarken.

HVOR: sceneteltet

HVORNÅR: • 17:00 – 17:20

Båltalk med lene beier

Tema: LOKALE SPECIALITETER ON FIRE!

Lene Beier møder Fritz Müller, brygger hos Reersø Bryghus

Med Lene Beier som moderator, bliver FOOD ON FIRE rammen for en række live-samtaler, der sætter ild og bålmadlavning i centrum. Vi har til formålet inviteret inspirerende profiler, meningsdannere og innovative iværksættere til at dele deres viden og bud med os på forskellige spørgsmål og temaer.

I dagens anden båltalk taler Lene Beier med brygger Fritz Müller – også kendt som Den Gale Brygger – fra Reersø Bryghus om, hvorfor øl og bålmad hænger uløseligt sammen, om lokale råvarer og Vestsjællands styrkepositioner som kulinarisk destination og selvfølgelig om On Fire, Reersø Bryghus’ nye Indian Pale Raw Ale udviklet og brygget til årets FOOD ON FIRE festival.

HVOR: sceneteltet

HVORNÅR: • 16:00 – 16:20

Båltalk med lene beier

Tema:  KOKKEKONKURRENCEN 2023

Lene Beier møder Michael Museth, stifter af Folkets Madhus.

Med Lene Beier som moderator, bliver FOOD ON FIRE rammen for en række live-samtaler, der sætter ild og bålmadlavning i centrum. Vi har til formålet inviteret inspirerende profiler, meningsdannere og innovative iværksættere til at dele deres viden og bud med os på forskellige spørgsmål og temaer.

I dagens første båltalk kigger Lene Beier og Michael Museth frem mod årets FOOD ON FIRE Kokkekonkurrence og moderatoren for konkurrencen vil give sit bud på, hvad bålmad kan og hvad vi kan forvente os af konkurrencen, hvor fire vestsjællandske kokke dyster i disciplinen mad over åben ild.

HVOR: konkurrenceteltet

HVORNÅR: • 11:45 – 12:00 

Bålsang med Simone!

Der er udsigt til en med garanti stemningsfyldt og intim oplevelse, når den lokale sangerinde Simone går på scenen og i flammernes skær synger for, når der er sang ved bålet på FOOD ON FIRE.

Simone har stået på de fleste scener i Danmark og er blevet akkompagneret af alt fra store symfoniorkestre og bigbands til enormt talentfulde musikere ved mere intime koncerter. Simone har ydermere vundet Scenen er din på TV2, har siden udgivet flere albums og 3 gange deltaget i Dansk Melodi Grand Prix – hver gang med en flot tredjeplads som resultat.

Læs mere om Simone 

HVOR: • Sceneteltet

HVORNÅR: • 19:00

Ballonflyvning over FOOD ON FIRE

Kig med fra landjorden når DreamBalloon sender luftballonen til vejrs og giver deltagerne ombord i luftballonen en unik mulighed for at opleve Destination Sjælland oppefra. For deltagerne venter selvsagt en uforglemmelig oplevelse. At svæve lydløst hen over by og natur, kun afbrudt af brænderens rå hvæsen. Udsigten er fantastisk. Alting ser anderledes ud oppefra og du ser nye ting du ikke har bemærket før.

Varmluftballoner flyver altid kun i stille vejr og derfor er opsendelse af luftballonen med forhold for vindforhold på dagen.

Deltagelse kræver forudbestilt billet købt hos DreamBalloon

Du har også mulighed for at vinde to billetter til ballonflyvningen. Nærmere information om konkurrencen, som kører frem til d. 15. september kl. 10:00 findes på FOOD ON FIRE’s Facebook-side: Deltag her

Læs mere om DreamBalloon

HVOR: Aktivitetsområde ved P-plads

HVORNÅR: 18.30

KONKURRENCE-LODTRÆKNING

På FOOD ON FIRE, har du mulighed for at vinde attraktive præmier fra en række af festivalens samarbejdspartnere:

1 x Weber Smokey Joe Premium Kulgrill, 37 cm, værdi: 899 kr.
1 x SACKit gavekort til webshop, værdi: 1.000 kr.

Du deltager i konkurrencen ved at udfylde et konkurrencekort som du finder flere steder på festivalpladsen.

HVOR: Weber Grill Academy

HVORNÅR: 17:30 ( lodtrækning )

Sanketur og primitiv madlavning ved bushcraft danmark

Lær at finde spiselige og brugbare planter i naturen omkring festivalpladsen. I Bushcraft Danmark lejren efter sanketuren tilbereder og smager vi på mad fra naturen, tilberedt over bål, uden brug af medbragt udstyr som gryder og pander. Lær at bage brød på sten og tilberede mad på udstyr lavet af naturen´s materialer. 

Bushcraft Danmark er Danmarks førende virksomhed inden for primitivt friluftsliv og vi brænder for de gode naturoplevelser og for at give vores erfaringer videre i et hyggeligt og stemningsfyldt miljø… naturen!

Bushcraft Danmark har 1000+ deltagere med på kurser, ture og ekspeditioner hvert år.

Læs mere om Bushcraft Danmark på www.bushcraftdanmark.dk

HVOR: Bushcraft Danmark

HVORNÅR: 15:30 – 17:30

FOOD ON FIRE Kokkekonkurrence

Et af højdepunkterne på årets festival venter, når nogle af Vestsjællands dygtigste kokke sætter hinanden i stævne for at dyste om sejren i FOOD ON FIRE kokkekonkurrencen 2023, æren og ikke mindst en plads i næste års DM i bålmad. Der dystes i mad over åben ild baseret på lokale råvarer leveret af skov food-markedets lokale producenter, mens konkurrencen på kompetent vis faciliteres af Michael Museth.

12:00: Officiel velkomst og præsentation af deltagere v/Michael Museth
12:15:  De 3 konkurrencedeltagere sættes i gang med 15 min. mellemrum
Hver deltager har præcist 2 timer (120 min.) til rådighed 
14:45: Afslutning på konkurrencen
15:00: Officiel kåring af vinderen af FOOD ON FIRE kokkekonkurrencen 2023 

Læs mere om FOOD ON FIRE kokkekonkurrencen 

Barteltet er faciliteret af Tipitipi – leverandør af Tentipi-telte

HVOR: konkurrenceteltet

HVORNÅR: • 12:00 – 15:00 

FOOD ON FIRE Kokkekonkurrencen faciliteres af Bon-fire og Tipitipi – leverandør af tentipi-telte

Båltalks på scenen

Med Lene Beier som moderator, bliver FOOD ON FIRE rammen for en række live-samtaler, der sætter ild og bålmadlavning i centrum. Vi har til formålet inviteret inspirerende profiler, meningsdannere og innovative iværksættere til at dele deres viden og bud med os på forskellige spørgsmål og temaer såsom bålets rolle og betydning i et historisk perspektiv, Vestsjællands potentiale som maddestination og livet i vildmarken.

HVOR: sceneteltet

HVORNÅR: • 11:00  16:00 17:30